Yaş almanın yüz bölgesindeki önemli belirtilerinden biri kemik, yağ ve bağ dokudaki hacim kaybıdır. Cilt kalitesinin de azalması ile birlikte yüzde sarkmalar ve cilt katlantıları oluşur. Dolgu enjeksiyonları ile, temelde bu hacim kaybının yerine konması hedeflenir. Ayrıca mevcut asimetriler de yine dolgu enjeksiyonları ile düzeltilebilir.
Dolgu maddeleri ihtiyaca göre yüzde birçok bölgeye uygulanabilir. Bunlar kısaca; alın, şakak, kaş ortası, kaz ayakları, üst göz kapağı, gözaltı bölgesi, burun, elmacık kemiği, burun ve yanak arasındaki nazolabial oluk, dudak, ağız köşesi, çene hattı ve çene ucu olarak özetlenebilir. Ayrıca mevcut asimetrileri düzeltme amacıyla uygulanabilir.
Dolgular, geçici dolgular ve kalıcı dolgular olarak sınıflanabilir. Ancak kalıcı dolguların, vücudumuza uyumu zayıf olup, yüksek komplikasyon riski nedeniyle tercih edilmemektedir.
En yaygın olarak kullanılan dolgu maddesi hyaluronik asittir. Bu madde FDA onaylıdır. Vücudumuzda bağ dokusu içerisinde bulunan, görevi su tutmak olan bir maddedir. Bu mekanizmayla bulunduğu bölgeleri nemlendirir ve buralara hacim kazandırır. Hyaluronik asit dolguları vücutta zaten bulunan bir maddenin enjeksiyonu olduğu için, herhangi bir alerjik reaksiyona sebep olmaz.
Hyaluronik asit dışında kalsiyum hidroksiapatit (CaHA) ve poli-L-laktik asit (PLLA) dolguları mevcuttur. Bunlar daha yoğun yapılı dolgulardır. Kollajen yapımını uyarırlar ve hyaluronik aside göre daha uzun süre dayanırlar. Herhangi bir allerjik reaksiyona sebep olmazlar. Tek seansta uygulanması önerilmez ve etkisi, kollajen yapımını uyarmasıyla birlikte 4-6 hafta sonra belirgin olarak hissedilir.
Öncelikle hastanın ihtiyacı doğrultusunda uygun dolgu malzemesi seçilir. Daha sonra işlem yapılacak bölgeye lokal anestezik kremler sürülerek 20-30 dakika beklenir. Yeni nesil dolgular içerisinde lokal anestezik madde de içerdiğinden, kremin de etkisiyle, işlem ağrısız olarak gerçekleştirilir. Ağrıya duyarlılığı fazla olan kişilere sinir blokları uygulanarak o bölgenin tamamen uyuşması sağlanabilir.
İşlem uygulama bölgesi ve uygulanacak miktara göre yaklaşık 10-20 dakika sürer. İğne ya da kanül kullanılarak yapılabilir. İşlem bitiminde etki anında görülür.
İşlem sonrasında aynı gün sauna, hamam gibi çok sıcak ortamlara girilmesi önerilmez. Aynı gün ağır spor yapmaktan kaçınılmalıdır. Ağız çevresi ve dudak dolgusu sonrası 2-3 saat boyunca sıcak içecekler tüketilmemesi önerilir. Hasta ertesi gün normal hayatına dönebilir.
Enjeksiyon bölgesinde minimal şişlik ve morluk olabilir. Genellikle 1 hafta içerisinde kendiliğinden geriler.
Dolgu uygulamasının daha ciddi komplikasyonlarını enjekte edilen madde kaynaklı veya enjeksiyon bölgesi kaynaklı olmak üzere ikiye ayırabiliriz.
Eğer kullanılan madde kaliteli ve sertifikalı bir ürün ise ürün kaynaklı allerji vb komplikasyon beklenmez. Ancak kalitesiz, ucuz, nerede üretildiği belli olmayan ürünler sonrasında çok ciddi komplikasyonlar bildirilmiştir.
Enjeksiyon bölgesi kaynaklı komplikasyonlar ise uygulayıcının eğitimi, dikkati ve deneyimiyle minimuma indirilebilir. Dolgu maddelerinin sinirlere ve damarlara enjekte edilmemesi gerekmektedir. Yüz bölgesi gibi damar ve sinir yönünden zengin ve karmaşık anatomiye sahip bir bölgede, yeterli eğitimi almamış, yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılan enjeksiyonlar sonrası, yüzün bir kısmının derisinin çürümesi veya körlük gibi katastrofik sonuçlar bildirilmiştir. Ancak tüm önlemlere rağmen, anatominin kişiden kişiye çok değişken olması sebebiyle, çok nadiren bu tarz komplikasyonlar görülebilmektedir. Muayene sırasında detaylı olarak bilgilendiriyoruz.
Işık dolgusu dolgu uygulaması ile mezoterapi uygulamasının kombinasyonudur. Hyaluronik aside ek olarak içerisinde aminoasitler, antioksidanlar ve vitaminler bulunan, göz altı ve çevresi için özel olarak üretilmiş ürünlerdir. Göz altındaki çukurlukları doldurmanın yanı sıra, cilde nem ve elastikiyet kazandırır, morlukları azaltır.
Hyaluronik asit dolguların etki süresi, uygulanan bölgeye ve dolgunun çapraz bağ ve partikül büyüklüğüne göre değişken olmakla birlikte, ortalama 6-18 ay arasında değişir.
Kalsiyum hidroksi apatit dolgular ortalama 15 ay, poli-L-laktik asit dolgular ise ortalama 2 yıl etkinlik gösterir.
Genel Anestezi
2 - 3 Saat
7 - 10 Gün
Kalıcı
Orta
Leğen kemikleri arasında, çamaşırın/bikininin içinde
Özel bir korsenin ameliyat sonrası 6 hafta boyunca kullanılması önerilir