Jinekomasti

Jinekomasti

Jinekomasti erkeklerdeki meme büyümesidir. Tek ya da çift taraflı olabilir. Hastalarda psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabilir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar ve kalıcı olur. Sebebi genellikle bilinmemektedir. Ancak bazı hastalıklar ve ilaç kullanımları jinekomastiye sebep olabilir. Jinekomasti meme bezi dokusunun veya memedeki yağ dokusunun büyümesi ile karakterize olabilir. Sadece yağ dokusu fazlalığı varsa, yalnızca liposuction ile tedavi edilebilir. Ancak meme bezi dokusunda da fazlalık varsa ekstra müdahaleler gerekebilir. Özellikle deri fazlalığı bulunan durumlarda bu tarz işlemlerin gerekliliği artabilir.

Görüşmede genel sağlık durumunuz değerlendirilir. Mevcut hastalıklarınız, kullandığınız ilaçlar, geçirilmiş operasyonlar ve ailede olan meme hastalıkları sorgulanır. Detaylı muayeneniz yapılır. Memenizin hacmi ve cildinizin kalitesi değerlendirilir. Her jinekomasti ameliyatı öncesi meme kanseri ve olası hormonal bozukluklar için tarama yapılması önerilir. Her estetik ameliyat öncesi fotoğraflarınız çekilir ve ameliyattan hemen önce çizim yapılarak ameliyat planlaması yapılır.

Ameliyatımız, sadece liposuction tekniği kullanılarak yapılacaksa 1-2 adet 0,5cm’lik yara iziniz olacaktır. Ancak meme bezlerinin de alınması gerekiyorsa, bu durumda memenin kahverengi kısmının kenarında olacak şekilde yarım ay şeklinde bir iziniz olacaktır. Aşırı deri sarkıklığı durumunda fazla derinin de çıkarılması gerekirse, bu durumda kalacak olan iz de daha fazla olacaktır. Muayenemiz sırasında detaylı olarak bilgilendiriyoruz.

Ameliyatta bırakılan iz kalıcı olacaktır. İlk zamanlarda daha belirgin olsa da 1 yıl içerisinde belirsizleşecektir.

Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Yaklaşık 1-2 saat sürer. Liposuction için meme dokunuza yakın bir yerden 0,5 cm’lik giriş delikleri açılır. Bu delikler yardımıyla öncelikle içeriye ağrı duymamanız için bir sıvı verilir. Sonrasında yağlar vakumlanarak alınır. Bu yöntem yeterli gelmezse meme başınızın hemen altında yarım daire şeklinde yapılan bir kesiden meme bezi dokularını da almak gerekir.

Ameliyattan sonra 1 gece hastanede kalmanızı öneriyoruz. Jinekomasti  ameliyatlarında ağrı yok denecek kadar azdır. Taburculuk sonrası ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotik reçete ediyoruz. 7-10 gün istirahat etmenizi öneriyoruz. Ayrıca 6 hafta boyunca özel bir korse kullanmanız gerekir.

Jinekomasti ameliyatı sonrası memelerin tekrar büyümesi beklenmez. Ancak nadir hastalıklarda veya çok kilo alınırsa, vücudun diğer yerleri gibi meme dokusunda da yağ birikimi olacağından meme hacmi artabilir.

Kilo alımına bağlı yine memelerde büyüklük olması durumunda tekrar jinekomasti ameliyatı olabilirsiniz.

Her ameliyatın riskleri vardır. Anesteziye veya ameliyata bağlı erken ya da geç komplikasyonlar olabilir.

Ameliyata bağlı erken dönemde kanama, enfeksiyon ya da yara açılması gibi durumlar gözlenebilir. Memeler arası hafif derecede boyut asimetrileri olabilir. Meme başında hissizlik görülebilir. Bunlar genellikle geçici yakınmalardır. Ancak nadiren kalıcı his kaybı yaşanabilir. Özellikle sigara içenlerde risk artar. İyileşme döneminde ödemlerin azalmasıyla birlikte çöküntüler nadiren olabilir. Yara izleriniz kabararak iyileşebilir.

Ameliyatın sonucunu anında görebilirsiniz ancak operasyona bağlı şişliklerin inmesi yaklaşık 1 ayı, memenin son şeklini alması 6-12 ayı bulacaktır.

Ameliyatın sonucu kalıcıdır. Yeni nesil protezler ömür boyu kullanıma uygundur. Ancak zaman içerisinde gelişecek sarkmaya karşı ilerleyen yıllarda toparlama ameliyatı gerekebilir.

Her ameliyatın riskleri vardır. Anesteziye veya ameliyata bağlı erken ya da geç komplikasyonlar olabilir.

Ameliyata bağlı erken dönemde kanama, enfeksiyon ya da yara açılması gibi durumlar gözlenebilir. Memeler arası hafif derecede boyut ve şekil asimetrileri olabilir. Meme başında aşırı his veya hissizlik görülebilir. Bunlar genellikle geçici yakınmalardır.

Bu ameliyata özgül olabilecek bir komplikasyon ise kapsül kontraktürüdür. Vücuda giren her yabancı cisim vücut tarafından bir kapsülle çevrelenir. Sebebi tam olarak bilinmemekle beraber bazı durumlarda bu kapsül kalınlaşıp sertleşerek memede şekil bozukluğuna ve hatta ağrıya sebep olabilmektedir. Bu durumlarda ikinci bir cerrahi işlemle bu kapsülün temizlenmesi gereklidir.

Kapsülle ilgili oluşabilecek bir diğer risk ise Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (ALCL) gelişmesidir. ALCL meme kanseri olmamakla birlikte bir çeşit lenf kanseridir. Direkt olarak meme protezinden kaynaklanmaz. Vücuda konulan herhangi bir yabancı cismin çevresinde oluşan kapsülden gelişebilir. Çok nadir bir komplikasyondur.

Jinekomasti ameliyatı meme kanserine sebep olmaz. Ancak memedeki bir kanser kitlesi, büyümüş bir meme dokusu içinde fark edilmeyebilir. Bu nedenle her meme ameliyatı öncesinde herkesin yaşına uygun olacak şekilde meme kanseri taramasının yapılması önerilir.

ANESTEZİ

Genel Anestezi

OPERASYON SÜRESİ

1 - 2 Saat

İYİLEŞME SÜRESİ

7 - 10 Gün

SONUÇ

Kalıcı

AĞRI

Minimal

İZ

Tekniğe göre farklılık gösterir

ÖZEL DURUMLAR

Özel bir korsenin ameliyat sonrası 6 hafta boyunca kullanılması önerilir

Open chat
Merhaba 👋
Yardım ister misiniz?